tiistai 22. toukokuuta 2012

Tietoista läsnäoloa

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Mindfullness and meditation


Unfortunately my foot problems ruined my dance classes this spring
I really hope that I am able to dance after a couple of weeks: jazz, contemporary dance, classical. Afrodance would be nice to try.

 If nothing else, I´ll start practicing yoga. 

During this spring I've been reading Jon Kabat - Zinn´s books about mindfullness, meditation, about being present to this very moment. One form of being present here and now is yoga.

Mindfullness sounds easy but even finding the time, a few minutes, for meditation daily can be difficult. To keep youself focused during the meditation is not an easy part either. 


But I think it is worth trying: eventhough mindfullness wouldn´t do any good for you, it does not harm you either if you try.
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 Tanssin kevätnäytös olisi tällä viikolla. Nyt se jää haaveeksi. Harmin paikka. Jalkaongelmat pilasivat kevään tältä osin.

Ehkä kesän alkuun voi jo ottaa  muutaman tanssitunnin: jazz, nykytanssi, klassinen. Onhan noita. Afroakin olisi kiva kokeilla. Ja jos jalkani ei vielä parin viikon kuluttuakaan kestä hyppimistä, niin sitten aloitan vaikka joogan.

Nyt keväällä olen lukenut  Jon Kabat - Zinnin kirjoja tietoisesta läsnäolosta, meditoinnista. Yksi tietoisen läsnäolon muoto on jooga. Siksikin jooga puhuttelisi nyt.


Vaikka Kabat- Zinnin kirjoitukset tähän hetkeen pysähtymisestä tuntuvat itsestään selviltä ja helpoiltakin, eivät ne sitä ole. Jo itsensä pakottaminen löytämään aikaa muutaman kymmenen minuutin meditaatiolle, tai vain muutaman minuutinkin, tuntuu vaikealta. Hei, piti lukea lehti, siivota, pyykätä, laittaa ruokaa, juoda viiniä, syödä suklaata, tehdä sitä ja tätä ja hups vain, aikaa ei tahdokaan löytyä.

Samaten kuvittelin, että ei tekisi tiukkaakaan keskittyä vain omaan hengitykseensä muutamiksi minuuteiksi. Todellisuus osoittautui aivan toiseksi. Ajatus hyppää noin tusinaan eri asiaan yhtäaikaa ja hengitys menee menojaan. Kabat - Zinnin mukaan ajatus sitten vain palautetaan pehmeästi takaisin hengitykseen. Ja kymmenen sekunnin kuluttua aloitan taas koko ajatuskierroksen alusta.

Näistä surkeanpuoleisista yrityksistä meditoida on kuitenkin jäänyt tunne ettei juttu ole ihan huuhaata. Maailmassa joka rakastaa ihmisiä, jotka pystyvät keskittymään vähintään kolmeen tekemiseen yhtä aikaa, tuntuu raikkaalta keskittyä hetkeen, tekemättömyyteen, tämän hetken hyväksymiseen sellaisena kuin se on. Uskon, että meditointi auttaa monessa muussakin asiassa. Omalla kohdallani se ehkä myös parantaa varsin vaillinaista keskittymiskykyäni, jopa tanssia.
(Kuvat leikkauksia MK:n videosta)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti