lauantai 21. huhtikuuta 2012

Seurasin Richard W. Langeria


Minulla on guru. Richard W. Langer . Mies, jonka ikkunalla kasvaa sitruunapuu ja taatelipalmu, tai kasvoi 1970 -luvun New Yorkissa. Newyorkilaisälykkönä Langer kirjoitti tuosta kaikesta myös kirjan Ikkunallani kasvaa sitruuna ja taatelipalmu.

Tässä seuraukset tuon kirjan lukemisesta:

Avocado Arthurit
Kiivit, avot ja Harry "Coconut" Nilsson

Ikkunatropiikkini
Minunkin ikkunallani kasvaa nyt siis Avocado Arthur II, III ja IV, avocadottaret Jenny ja Elina sekä muita kasveja. Arthureiden järjestys alkaa Arthur II: sta. Arthur I kasvoi Langerin luona New Yorkissa, kunnes se tuli kokonsa vuoksi huostaanotetuksi jonnekin Pennsylvaniaan. Teini-ikäinen kolmemetrinen oli liikaa Langerillekin.
 
Ikkunallani kasvaa myös noin 50 kiivin taimea isossa ruukussa. Jos kasvatus onnistuu minulla on pian 50 kiiviköynnöstä! Ne varmasti koristavat kauniisti 60 neliön asuntoamme. Kiivipergola avautuu sisäänastujan eteen jo tuulikaapissa. Huhuh.

Tulevaisuudessa ikkunallani kasvaa myös sitruuna, ehkä kookospalmu, nyt hankintavaiheessa oleva oliivipuu ja sharoneita.

Sharoneiden kanssa olen epätoivoinen. Siemenellisiä sharoneita ei saa mistään. Ehkä niitä ei ole olemassakaan. Ehkä koko puu täytyy kasvattaa jotenkin muuten. En tiedä. Ja Langerista ei ole sharoneiden
suhteen apua.

Kesäksi tämä subtropiikkini lähtee pihallemme kesäleirille. Ehkä siellä sitten käydään jonkinlainen selviytymistaistelu kasvit vastaan Suomen kesä, mutta Suomessa nyt vain ulkoillaan kesällä. Asiasta ei edes keskustella.

Kuvassa taimia viime kesän kesäleirillä. 
Tulevaksi talveksi toivon, että minulla olisi oikea ”orangerie”. Mikä? Orangerie. "Orangerie" kuulostaa hauskemmalta ja romanttisemmalta kuin ”kasvihuone”.

On minulla muitakin taimia, tavallisia taimia, tomaatteja, kurpitsaa, ruusukaaleja. Tilanpuutteen vuoksi kasvatan taimet kertakäyttöisissä cocktail -mukeissa, jotka roikkuvat siimalankojen varassa olohuoneen ikkunassa.


Vuosi sitten taimikasvatus onnistui loistavasti. Tämä kevät on vielä vähän vaiheessa.


Tavoitteena on, että kaikki saadaan kesällä kasvamaan tänne, minun pieneen pihaani:

 

 




2 kommenttia: