tiistai 11. kesäkuuta 2013

Meri kuuluu kaikille


http://fi.wikipedia.org/wiki/8mR
There is  a lot we can do for young people, especially underprivileged young people, in sail training. But there is a lack of those who do. To all luck some organisations like Club Renata have started to take actions. As they say: "The sea belongs to everyone".  
--------------------------------------------------------------------------------------------------
Liikunta on hyväksi ja meri kuuluu kaikille. Molemmat ovat hyväksi minulle.

Lähdin poikani kanssa juoksemaan lauantai-iltana. Juoksimme lämpimässä illassa pitkin Porvoonjoen rantaraittia. Wileniuksen telakan kohdalla jäimme katselemaan laiturissa olevia puuveneitä. Minun suosikkejani.

Nuo keskustakaksion arvoiset puuveneet olivat avoimella laiturilla. Erikokoiset ja -näköiset muovikipot olivat visusti lukittujen porttien takana. Päästiin siis ihan viereen ihailemaan puukaunottaria.

Yhdessä veneistä oli omistaja putsailemassa etikalla, ekologista (sic), homepilkkuja pois talven kosteuden jäljiltä. Jäimme juttelemaan laiturille. Keskustelussa alkoi vilahdella tuttuja ja puolituttuja nimiä erilaisista veneisiin liittyvistä yhteyksistä.

Meidät kutsuttiin tutustumaan veneeseen. Hienoa työtä oli omistaja tehnyt venettä kunnostaessaan. Älkää nyt kukaan kysykö veneen mallia tai muuta asiantuntevaa. En tiedä. Jonkinlaisen kauneusjärjestyksen voin tähän heittää: 8mR, 6mR, 12mR, 10mR .... . Tuo missä kävimme ei ollut mikään näistä, mutta kaunis silti ja huolella kunnostettu.

Keskustelu puuveneistä ja 6mR:t toivat toiseen asiaan. Keskustelukumppanimme oli mukana Club Renatan toiminnassa. Vuonna 1927 valmistui Tukholmassa miehelle nimeltä  Henrik Ramsay vene S/Y Renata, 6mR. Ramsay on jo vainaa, mutta Renata on edelleen elossa. Renatalla on jo ikää, mutta takana onkin varsin näyttävä menneisyys ja edessä lupaava tulevaisuus nykyhetkestä puhumattakaan. Renatan kunnostaminen on aloitettu. Ympäristövaikutuksien huomioiminen on keskeinen asia tuossa kunnostuksessa.

Kunnostaminen ei ole ainoa projekti, missä Renata on mukana. Ramsayn on jossain kerrottu todenneen: "Joka pärjää merellä, pärjää elämässäkin.". Tuossa hengessä on Renatan ympärille perustettu Club Renata, joka tarjoaa mahdollisuuksia purjehduksen, ja sitä kautta elämänhallinnan, opetteluun lapsille ja nuorille, joille tuo kokemus ei muutoin ehkä olisi mahdollinen.

Club Renata  ei ole ihan ainoa laatuaan. Ruotsissa on ollut jonkun verran vastaavaa toimintaa, The RNVR Youth Sail Training Trust Englannissa ja Suomessakin mm. Purjelaivasäätiö on ottanut erityisnuorisotyön yhdeksi kohdealueeksi.


Paljon olisi silti vielä tehtävää ja paljon voitaisiin tehdä. Tuleva purjehtija voi, tulevaisuudestaan mitään tietämättä, nytkin hengailla paikallisen ostarin tietämillä ihmetellen minne menisi ja mitä tekisi. Meri kuuluu kaikille. Sille ostarin pojalle tai tytöllekin.       

3 kommenttia:

  1. Ohoi, osuin näille sivuille kun googlasin Club Renataa. Kivasti kirjoitettu Club Renatasta. Olen se mainitsemasi etikalla läträäjä. Hyvin toimi!
    Club Renata järjesti kuluneen kesän aikana n. 20 nuorille ja lapsille suunnattua purjehdustapahtumaa. Useimmiten käytössämme oli merimuseon meille lainaama yli satavuotias luotsikutteri Pitkäpaasi, mutta järjestimme yhden purjehdustapahtuman myös HSS:n jollilla ja yhden Viaporin tuopin osanottajaveneissä.
    Eniten nuoria ja lapsia tuli meidän tapahtumiin pienperheyhdistyksen kautta ja kaukaisimmat vieraat olivat erään nuoriso-ohjelman mukana Suomeen tulleet kuusi lontoolaisnuorta, jotka eivät olleet koskaan käyneet merellä. Yksi hauska kohtaus viime kesänä sattui kun ruotsinlaiva ohitti Pitkäpaaden, jonka kannella oli ainoastaan Somalinuoria, (kippari teki jäynän ja meni itse piiloon kajuutan kulkuaukolle).
    Myös Renatan kunnostyöt ovat alkaneet. ensimmäisenä tehtiin mittauksia ja materiaalianalyysejä. Tällä hetkellä tehdään puuttuvia piirrustuksia ja hankitaan sopivaa puutavaraa. t. vesku

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva kuulla! Tuo toiminta olisi monenkin blogikirjoituksen arvoista!

      Poista
    2. Vielä tämän syksyn aikana alkaa seuraavan kesän ohjelman suunnittelu. Toimintaan haetaan lisää vapaaehtoisia jotka ovat kiinnostuneita lasten ja nuorten kanssa toimimisesta ja purjehtimisesta. Näkökulma tulee edelleen olemaan sosiaalinen ja kohderyhmänä lapset ja nuoret joilla ei muuten olisi mahdollisuutta merellisiin elämyksiin. Toiminta on ensi kesänä vieläkin laajempaa jos mahdollista. Vapaaehtoiseksi voi ilmoittautua vaikka Club Renatan nettisivujen kautta, jossa on linkki jolla voi liittyä postituslistallemme. http://clubrenata.fi/

      t. vesku

      Poista