lauantai 27. lokakuuta 2012

Talviruokaa

_______________________________________________________________________________
Winter calls for winter food. A version of hungarian goulash is perfect at this time of the year. There are many goulash recipes in books, magazines and in the net. You choose the best. With fresh bread, turkish yogurth and some organic wine it will make a perfect meal. Bon appetit!   
________________________________________________________________________________


Talvi vaatii talviruokaa. Mitä enemmän talvia on takana sitä vastenmielisemmiltä ne tuntuvat. Joskus talvella on uskomattoman kaunista, mutta siihen se sitten jääkin. Talviruuan maku sitä vastoin vain paranee vuosien mittaan. Ei voi mitään. Ruoka ei petä koskaan.

Unkarilaistyyppinen gulassikeitto on nyt paikallaan. Kusiini, serkkuni, on varmaan 10-vuotiaasta, liioittelematta, tehnyt loistavaa gulassikeittoa. Alkuperäisen reseptin olen hukannut aikaa sitten. Pyysin tänään uuden. Tähän se ei ehdi. Gulassikeitosta on joka tapauksessa ainakin miljoona versiota, joka kokilla omansa, niin että lopulta on suurinpiirtein sama mitä reseptissä sanotaan. Epäilen etteivät karjapaimenet Unkarin pustallakaan paljon perustaneet resepteistä. Tärkeää oli tiedon mukaan se, että jokaisessa laumassa oli mukana ainakin yksi, matkan varrella evääksi teurastettava lehmä gulassia tai, sanahirviö, pörklöttiä, varten. Todellisen hienosäädön piikkiin menee keskustelu, jota ammattikulinaristit joskus ovat käynneet USA:ssa kodeissa tarjotun gulassin alkuperäisyydestä. Hip hei! Ihan sama. Oikeesti.

Gulassiin johon olen tottunut kuuluu viini. Sanotaan että viiniä, jota ei kannata juoda, ei kannata lisätä ruokaankaan. Kannattaa ehkä silti miettiä uhraako ruokaan lahjaksi saadun vuosikertaviinin vaiko jonkin halpismallin . Unkarilainen Egri Bikaver olisi unkarilaisruokaan aivan ehdoton, mutta sitä ei kai enää Alkon valikoimissa ole. Muiden täytyy sitten kelvata. Ja kokkikin on lasillisensa ansainnut, mielellään luomuviininä tai kaikkein mieluiten alkuviininä, absoluuttisena luomuna. Viimemainittuja ei Alkon hyllyltä löydy, tilaamalla taitaa saada.

Ainekset gulassiin 4-6 ruokailijalle menevät jotenkin näin. Tai siis meillä se tehdään näin, mutta jos kokeilet niin maistele mennessäsi ja muuta suhteita, jopa aineksia.

Gulassikeitto:

500g naudan paistia kuutioina
öljyä lihan ruskistamiseen
2 sipulia
2-3 valkosipulinkynttä
2-3 paprikaa
paprikajauhetta
(suolaa)
1/2 tl kuminoita
1 rkl paprikajauhetta
vettä niin paljon, ettet yhtäkkiä irroittele taltan kanssa palaneita lihanpaloja padan pohjasta
viiniä yksi, kaksi tai maun mukaan lasillista. Siis sinne pataan pistettäväksi. Siihen en puutu montako lasillista ajattelit noin ruuanlaiton merkeissä juoda.
2 liemikuutiota
1 tlk säilöttyjä tomaatteja/ tomaattimurskaa
4 perunaa
2-3 porkkanaa

Kuori, silppua tai viipaloi sipulit. Poista paprikoista siemenet ja suikaloi ne. Ruskista lihapalat öljyssä. Lisää tomaattipyree, tomaattimurska/säilyketomaatit, sipulit ja paprikasuikaleet pataan. Hauduta sekoittaen. Lisää vettä ja viiniä siinä suhteessa kuin sinusta tuntuu ja maistuu hyvältä. Hauduta hetki. Lisää kuutioidut perunat ja porkkana. Hauduta kunnes kaikki on kypsää. Tarkista maku.

Lisänä turkkilaista jugurttia tai smetanaa ja tuoretta leipää. Nam.

Ja ruuanlaittoviiniä, sapattiviiniä tai mitä ikinä viiniä nauttiessasi ja ruuan valmistumista odotellessasi voit katsella vaikka tätä: http://www.youtube.com/watch?v=TVdI85jb8xg&feature=related . Ei unkarilaista mutta alan klassikko  … bon appetit :).

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti