torstai 27. joulukuuta 2012

Ekovaatemerkki Nurmesta

A few nice clothes from Nurmi – a sustainable clothing label from Helsinki, Finland. "Clothes that you will cherish forever." 
-----------------------------------------------------------------------------------------------------
Kerroin aiemmin lupautuneeni ekovaatemerkki Nurmen katalogikuvauksiin. Pysyin suurinpiirtein omalla mukavuusalueellani, koska kuviin haluttiin ”tavallisia ihmisiä” ja ”kaikenikäisiä”. Tosin mieleen tuli tyttären näkemys vanhoista Dove -mainoksista: ”Kuka haluaa katsoa mainoksissa ihmisiä, joita muutenkin näkee jokapuolella.”. Pointti. Myönnetään. Asioissa on kuitenkin monta puolta. "Kauneus on katsojan silmässä". Kuvaaja Antin mukaan tosin "ei tässä nyt tarvi olla kaunis" eli se siitäkin sitten. 

Kuvaukset Nurmen Anniinan, kuvaaja Antin ja muiden kanssa olivat kivaa vaihtelua. Vaikka varsinainen leipätyöni ei paljon muuta olekaan kuin ihmisiin tutustumista, on hauskaa tavata uusia ihmisiä aivan toisenlaisissa merkeissä kuin työni. Lisäksi Anniinan suunnitteluideologia sopii omaan arvomaailmaani: materiaalien laatu, ekologisuus, tuotannon eettisyys ja ajatus vaatteista, joita käytetään pitkään.

Anniinan mallistot eivät ole varsinaista "ekoluksusta", todella ylellisistä materiaaleista ekologisesti ja eettisten periaatteiden mukaan toteutettua suunnittelua, mutta niiden värimaailma, vaatteiden enemmän klassiset kuin villisti irrottelevat mallit ja iholla hyvältä tuntuvat ekopuuvillat ovat vahvasti lähellä ekoylellisyyttä. Ekologisuuteen ja eettisiin valintoihin yhdistetty ylellisyyden tunne ei välttämättä ole huono asia. Toisaalta lapasesta karanneen hintainen luksus ei ehkä palvele ketään eikä mitään.       

Suosikkini Nurmen hillitystä linjasta on hamppu-ekopuuvillafarkut, joita meillä käyttää poika. Teini-ikäisen vaatekaappiin ne tosin ovat aika hintavat, mutta istuvat pitkän ja laihan nuoren miehen päällä loistavasti.

Nurmen webstoresta löytyi myös ihana mekko, joka on Anniinan muihin vaatteisiin verrattuna epätyypillisen värikäs.
Joulua edeltäneiden kuvausten vaatteiden joukossa oli vielä ekopuuvillainen, cardigantyyppinen, epäsymmetrinen jakku, joka tuntui päällä ihanalta ja näytti hyvältä. Jakku muistuttaa kuvassa olevaa, mutta jos oikein ymmärsin, viimeisimpään malliin on tehty joitain istuvuutta parantavia muutoksia. 
Kuvauksissa kokeilin myös Nurmen turbaania. Turbaani oli kiva, ei pelkkä bad hair day -pipo. Lapsena haaveilin omistavani turbaanin. Ei kannata kysyä "miksi". Ei aavistustakaan. Ehkä olin edellisessä elämässä beduiini, halusin Simone de Beauvoiriksi tai ihailin 1900-luvun alun itämaisvaikutteisia juhlavaatteita, joihin kuului höyhenin ja jalokivin koristettu kevyt maharadzatyyppinen turbaani.  En tiedä. Hauskoja ovat. (Kaikki kuvat Nurmi webstore

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti