torstai 18. lokakuuta 2012

Isokenkäinen

A blog about finding shoes for a boy, age 15 with a shoe size of  EUR 48 / UK13 / US 14. And belive me, it is difficult eventhough we scandinavians are quite tall and have big feet.  
---------------------------------------------------------------------------------------------------------
Perheessämme on isokenkäinen. Nuoren miehen, 15v, kengän koko on 48. Mielellään se kenkä saisi usein olla vähän suurempikin.

Kaupoissa kenkien koot loppuvat käytännössä 46:een. Satunnaisesti saattaa kaupasta löytyä muutama pari kokoa 48 tai isompia.

Pari päivää sitten etsimme sisäliikuntakenkiä. Stockmannin urheiluosastolla Helsingin keskustassa oli kolme paria kenkiä kokoa 48. Yhdet niistä eivät istuneet pitkään ja kapeaan jalkaan. Muut parit olivat liian pieniä ”oikeasta” koosta huolimatta. Ystävällisen myyjän mukaan kaupassa oli ollut enemmänkin pareja, mutta ne oli myyty loppuun. Nuo mallit olivat myös ne, joissa sekä hinta, laatu että ulkonäkö vaikuttivat olevan jotensakin kohdallaan.

Urheiluliikkeissä myyjät kuvasivat tuon kokoluokan kenkien etsintää ”haastelliseksi”. Yhdet koristossut löytyivät. Niiden väri oli myrkkykäärmeeltä ja kuosi kaikinpuolin psykedeelinen. Hintakin oli aika kova.

Koska kengät tarvittiin heti, ei nettikauppojen valikoimien selailu ollut mahdollista. Lopulta pojan jalkaan mahtuivat Niken futsal -kengät Arkadiankadun Duosportista. Jalan kannalta ostos ei ollut ideaali. Futsal -kenkä on suunniteltu futsaliin, mahtumaan tuon salijalkapallon alle ilman isompia vaimennuksia. Sillä hetkellä se oli kuitenkin ainoa mahdollinen ostos. Ikävä juttu.

Jatkossa nuorelle miehelle pitäisi vielä ostaa ulkoilukengät, talvikengät ja kosteutta sietävät talvilenkkarit. Treeneissä kun juostaan Lauttasaarta – tai milloin mitäkin saarta – ympäri myös talvella. Purjehtijalle kun talvi on vain … talvi, ei treenitauko. Jollista on käyty lumisotaakin.

Katselin jo nettikauppoja tulevia kenkäostoksia ajatellen. Osalla kaupoista puuttuu, etenkin vapaa-ajan kengistä, helposti saatava, tarkempi tuoteinformaatio, tieto materiaaleista, kengän rakenteesta, valmistusmaasta jne. Osalla ”isot koot” tarkoittavat kokoja 47:ään asti ja toisaalta 15 vuotias harvoin haluaa panna jalkaansa tukevan käytännöllisiä pappamallin kävelykenkiä.

Nettikauppa palvelee kenkä- ja vaateasioissa ehkä parhaiten niitä, joille nopeasti vaihtuvat muodit ja mallit, hillittömien kenkämäärien omistaminen ja kertakulutus ovat se jokin juttu. Laadun tarkasteluun nettikauppa on työläämpi, etenkin jos tuoteinformaatio on vaikeasti löydettävissä tai puutteellinen. Tilaanko kymmenen paria kenkiä ja palautan niistä yhdeksän? Se ei liene kenenkään etu.

Yhtäkkiä kengistä on myös tullut valtaisa menoerä perheessämme. Kun kokoja ja malleja on vähän, hintalapun katsomiseen ei ole juuri mahdollisuuksia. Kengät nyt vain ovat välttämättömät. Tarjouskengät, alet ja hauskan näköiset streetkengät ovat enimmäkseen out.

Tuttavapiirini lapsissa tuntuu olevan paljon näitä pitkiä, hyvin hoikkia ja isojalkaisia nuoria miehiä. Määrä sen kuin kasvaa. Nykytytötkään eivät ole kovin pienijalkaisia.
En enää ihmettele, kun toisen isokenkäisen pojan äiti kertoi näkevänsä painajaisia kenkäostoksista. .

Kaupoissa myyjät kertovat, että isoja kenkiä kysytään melko paljon. Eikö viesti mene sisäänostajille asti? Isoja kenkiä on kuitenkin olemassa, esim. Hollanti vaikutti siellä käydessäni isojalkaisten ihmisten paratiisilta mitä kenkävalikoimiin tulee.

Muita vaatteita pitkälle ja hyvin hoikalle nuorelle miehelle sentään vielä löytyy. Tosin vaatteita joutuu joskus muokkaamaan, jotta housut pysyvät ylhäällä ja lahkeen pituus riittää silti.



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti